Ez csak természetes

"Ez csak természetes"
 A folyóvölgyek, dombságok és hegységek által szabdalt Mecsekhát tagolt vidékét nehéz kisebb természeti tájegységekre bontva tárgyalni, ám a Mecsek-vidék elnevezése, amelyen általában a Kelet-Mecsek északi előterét értjük, mégis sajátos jellemzőkkel bír. Alapvetően patakok, természetes vízfolyások és források határolják, és a Völgységi-patak, valamint a Baranya-csatorna vízgyűjtőterületéhez tartoznak, területét pedig átszeli a Szalatnaki- és a Kozári-patak valamint a Kisvaszari-vízfolyás. A Hét Patak Gyöngye Natúrparkhoz tartozó nyolc település tehát egy nagyobb táj, a Mecsekhát szerves részét alkotta, ám azon belül a természetes vizek által körbeölelt önálló térségként is értelmezhető.


Ezen a vidéken alakult meg 2011. október 28-án a Hét Patak Gyöngye Natúrpark, amely hatodikként kapta meg hazánkban a miniszteri jóváhagyást. A társulás célja az egységes fejlesztési tervek közös kidolgozása, a szelíd turizmus feltételeinek megteremtése, infrastruktúrájának fejlesztése és ezzel az itt élők életminőségének javítása. A Natúrpark több mint tízezer hektáros területén fekszik Alsómocsolád, Ág, Csikóstőttős, Gerényes, Kárász, Kisvaszar, Köblény és Szalatnak, mind-mind egykor gazdag és virágzó, a 20. század történelmi viharaiban azonban alaposan megtépázott település. A Hét Patak Gyöngye Natúrpark tájértékekben rendkívül gazdag, erdőkkel borított hegyekkel, dombokkal, festői völgyekkel, tisztavizű forrásokkal, szabadidős lehetőségeket biztosító tavakkal, patakokkal, mezőkkel és a falvaiban kézművesekkel, még élő hagyományokkal, az azokat bemutató rendezvényekkel várja az érdeklődőket.


Térségünkben 2010. szeptember 2-án alakult meg a Hét Patak Gyöngye Natúrpark Egyesület, amely 8 településen - Alsómocsolád, Ág, Csikóstőttős, Gerényes, Kárász, Kisvaszar, Köblény, Szalatnak - mint akcióterületen fejti ki tevékenységét.


Az Egyesület fő célja a természeti és kulturális örökség megőrzésében, védelmében való közreműködés, a gazdasági és társadalmi fejlődéshez való hozzájárulás, amibe bele tartozik a mezőgazdaság, a kézművesség, és a turisztikai szolgáltatások kialakítása, összehangolása, fejlesztése, a falumegújítás és területi tervezés, a nevelés, képzés, információ átadás és kísérleti projektek megvalósítása.


Az Egyesület koordinálja a települések környezetvédelmi akcióit, öko-játszóházzal, tesztekkel, kvízekkel hívja fel a figyelmet a környezetvédelem fontosságára a lakosság körében. Együttműködik a terület önkormányzataival, vállalkozóival, civil szervezeteivel, önkéntesekkel.


Az "Ez csak természetes fesztivál" megszervezésével a szemléletformálás, a résztvevők érzékenyítése, környezettudatos gondolkozásuk erősítése, valamint a natúrparkok és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat tevékenységének népszerűsítése volt a célunk.


Rendezvényünk előkészítése és megvalósítása során törekedtünk a hulladékmentes és környezetbarát megoldások alkalmazására, ezek bemutatása és népszerűsítése fontos részét képezte tevékenységünknek. Az Öko-sátorban megismerkedhettek az érdeklődők a komposztálás fogalmával, céljával, felhasználási lehetőségeivel; interaktív bemutatókon keresztül megtekinthették a komposzt felépítését, az abban zajló biológiai folyamatokat (pl. oxidáció, földlakó élőlények tevékenysége, korhadás). A kompomata feleletválasztós játékot bárki kipróbálhatta, a helyes válaszokért cserébe az automata "alma-jegyet" adott ki a szerencséseknek, amit rögtön be is tudtak váltani egy finom gyümölcsre.


A rendezvény helyszínén kukoricakeményítőből készült, komposztálható szemeteszsákok kerültek kihelyezésre, komposztvödröket biztosítottunk az Örömfőzés során keletkező szerves hulladék (pl. zöldségek héja, kávézacc) gyűjtésére, szelektív kukákat helyeztünk ki a műanyag, papír, üveg és fém hulladékok összeszedésére. A Kemencés Udvar különböző pontjain tájékoztató táblákkal hívtuk fel a figyelmet a szelektív gyűjtés szabályaira és arra, hogy mit, hogyan és hol gyűjthetünk szelektíven. E mellett megosztottuk az érdeklődőkkel a HuMuSZ Egyesület Kukadiéta nevű programját, ami a kukába kerülő hulladék mennyiségének csökkentéséhez ad tippeket, ötleteket.


A Zero Waste mozgalom megismertetése, a szemétmentes élet kialakításához hasznos praktikumok közreadása is célunk volt. A műanyag termékek kora lassan lejár, az eldobható alufólia, papírszalvéta, műanyag szívószál, nejloznzacskó, PET palack és még sok más egyszer használatos, környezetkárosító termék környezetbarát, sokszor használatos alternatíváját kínálják a textilszalvéták- és zsebkendők, dobozok, zsinóros bevásárló zsákok, szatyrok, cekkerek, vízhatlan tárolók, kulacsok stb. Ezeket a hulladékszegény, ugyanakkor tartós, hosszabb ideig hasznosítható tárgyakat is megtekinthették, megismerhették az érdeklődők, sőt, a szerencsések közt Öko-ajándékcsomagokat is kisorsoltunk.


Az "Ez csak természetes fesztivál" keretében versenyt hirdettünk az alsómocsoládi kertművelők között, a mocsoládi kiskertek terményeiből. Nevezni a helyszínen lehetett, bárki megmérettethette az általa összeállított terménykosarakat, amikre a résztvevők szavazhattak és az első három szerencsés jutalomban részesült. A versenyre négy alsómocsoládi családtól érkezett bemutató kosár, amik a friss gyümölcsök és zöldségek mellett gyógy- és fűszernövényeket, virágokat, befőtteket, lekvárokat, savanyúságokat, szörpöket is tartalmaztak.


A koronavírus megjelenése miatt eddig még nem tapasztalt helyzettel, eseményekkel szembesültünk, országosan és helyi szinten egyaránt. Számos intézkedés került bevezetésre, amely hatással volt megszokott napi rutinunkra és életvitelünkre. A védelmet és gondoskodást célzó intézkedések megvalósításában nem maradtunk magunkra, mögöttünk felsorakoztak közösségünk tagjai. Hétköznapjainkban megjelentek azok a hősök, akik a háttérben, csendesen, mély alázattal, szinte láthatatlanul azon dolgoztak, hogy ezt a vészterhes időszakot minél kisebb megterheléssel éljük át. Ők azok, akik sokszor erőn felül teljesítve álltak helyt a kihívásokkal teli mindennapokban, akik előre gondolkodva, tervezve tartották össze közösségünket, nyitva tartották szolgáltató helyeinket, Intézményeinket, tájékozódtak és tájékoztattak, részt vettek a védőfelszerelések beszerzésében, elosztásában, tucatszám gyártották a maszkokat számunkra, feleltek biztonságunkért, segítséget nyújtottak ügyeink intézésében, megoldották ügyes-bajos dolgainkat, gondoskodtak az elesettekről, lelkileg támogattak minket, oda figyeltek ránk, hiszen gyakran egy jó szó is elég a krízishelyzet feloldásához, hogy tudjuk, nem vagyunk és nem is maradunk egyedül! Őket, napjaink hőseit jutalmaztuk, áldozatkész munkájukat egy pirogránit emlékplakettel ismertük el.


A rendezvény keretében megjelenési és árusítási lehetőséget biztosítottunk a térség kézműveseinek, termelőinek; Maisch Patrícia ékszerkészítő és tárgyalkotó, Szalatnak Község Önkormányzata, valamint a Gáti Papa Desztillált Szeszes Italt Gyártó Szociális Szövetkezet portékáit ismerhették, vásárolhatták, kóstolhatták meg az érdeklődők.


A natúrparki tevékenységek bemutatása és népszerűsítése céljából kiállítást szerveztünk; fotókon, kiadványokon, helyi termékeken és különlegességeken keresztül mutattuk be a Hét Patak Gyöngye Natúrpark településeit, a Magyar Natúrpark Szövetség munkáját.


Alsómocsolád község szépkorú lakói, valamint a rendezvényre érkező vendégek részvételével felavattuk az "Ezüst Ösvény" Sétautat, továbbá lehetőséget biztosítottunk a Nagy-kócsag tanösvény körbejárására, a gyógynövénykert kipróbálására. E mellett az érdeklődők megtekinthették Bakradze Rita különleges kertjét, ami a permakultúrás gondolkodás alapjait ötvözi. Szó esett biológiai növényvédelemről, növénytársításról, talajtakarásról, komposztálásról.

A legkisebbeket trambulinnal, népi játékokkal és lufi hajtogatással vártuk.